Els colors i la fresqueta de la tardor ja han arribat! Heu preparat el cistell per anar a buscar bolets? És una gran activitat per fer en família a la tardor, ja que és engrescadora per als nens i nenes, ens permet passar bones estones al bosc, impregnant-nos de la natura amb tots els sentits, fent exercici,…

Anar a caçar bolets desperta en els infants la curiositat, la capacitat d’observació, el respecte i l’estima per la natura. A més, podem plantejar-ho com un joc tipus caça del tresor, un gran repte. I si en trobem la il·lusió serà màxima i ens convidarà a seguir buscant… i si no en trobem, sempre podem passar una bona estona jugant pel bosc amb branques, pinyes i fulles, o fer algun Land Art de tardor per gaudir en família.

Evidentment, no hem de deixar rastre de la nostra presència al bosc i emportar-nos les deixalles. També cal anar amb molt de compte i només collir els bolets que estiguem segurs que són comestibles, ja que hi ha espècies molt tòxiques i fins i tot mortals. Per això avui t’hem preparat aquest recull de guies i aplicacions per al mòbil per anar a caçar bolets amb la màxima informació i coneixement possibles.

L’article l’hem dividit en els següents apartats (pots clicar a l’enllaç per anar directament a l’apartat que t’interessi):

[icon name=”book”] Guies de bolets per a tota la família

1. 101 Bolets de Catalunya que cal conèixer

Autors: Toni Llobet i Enric Gràcia

Aquesta és una guia molt pràctica perquè està editada en paper plastificat desplegable i per tant, ens la podem endur al bosc sense problema. Hi descobrirem 101 espècies de bolets populars, abundants o de gran interès (perquè són comestibles o tòxics). Molt pràctica i visual!

2. La meva primera guia de bolets

Autor: Autors diversos i Òscar Julve (il·lustrador)

Aquesta és una gran guia de butxaca, molt pràctica per portar al bosc i els nens i nenes puguin anar-la consultant cada vegada que trobem un bolet. Està pensada perquè els infants a partir de 8 anys aprenguin a identificar els bolets, consells per anar a buscar bolets, mites i llegendes. Ha rebut l’assessorament de la Societat Catalana de Micologia.

3. El petit boletaire: guia de camp

Autora: Mary Rial i Àngel Domínguez (il·lustrador)

Una guia fantàstica per sortir a caçar bolets en família! Inclou una bossa i un cordill per portar-la quan anem al bosc, i l’espiral ajuda a passar les pàgines i localitzar el bolet que busquem. Ens presenta 50 bolets amb una fitxa gràfica molt complerta per a cada espècie. També incorpora unes làmines en blanc per fer anotacions o dibuixos.

4. Anem a buscar bolets

Autors: Jose Luis Gallego i Roser Calafell (il·lustradora)

En Jose Luis Gallego i la Roser Calafell ens ofereixen amb aquest conte-guia la possibilitat d’apropar els infants a partir de 4 anys al coneixement dels bolets. Els petits i petites s’endinsaran a la caça dels bolets a través del conte i podran començar a identificar algunes espècies gràcies a les fitxes il·lustrades.

5. El gran llibre dels bolets

Autor: Marc Estévez Casabosch

De la mà de l’expert boletaire Marc Estévez ens arriba aquesta guia complerta sobre els bolets a Catalunya, amb itineraris per fer amb nens i nenes, com arribar-hi en transport públic i receptes delicioses. Converteix cada sortida en una experiència divertida i enriquidora amb aquesta guia. Les fitxes il·lustrades ajudaran als principiants i picaran la curiositat dels més experimentats.

6. Guia de bolets dels països catalans

Autor: Ramon Pascual i Lluvià

Una de les guies més complertes dels bolets dels Països Catalans, amb més de 225 espècies comuns als nostres boscos, explicades pel gran expert Ramon Pascual. És una guia de referència per als amants de la cerca dels bolets, amb interès científic o gastronòmic. Aquesta nova edició, ampliada i revisada, actualitza la nomenclatura i les imatges de gran qualitat.

7. Guia de bolets per dur a sota el braç

Autor: Ramon Pascual Lluvià

Aquesta és una guia senzilla de divulgació amb la que Ramon Pascual, un autor de referència en el món dels bolets i soci fundador de la Societat Catalana de Micologia vol apropar el coneixement a tots els públics. Els bolets es representen de manera molt gràfica i clara i a més, incorpora receptes de cuina.

 

 

8. Les millors rutes per trobar bolets: amb tots els mapes i secrets que necessites

Autor: Marc Estévez Casabosch

Coneixeu el Marc Estévez Casabosch? Un gran divulgador de la natura amb un munt de guies i publicacions. En aquesta guia ens revela alguns itineraris clau per trobar els bolets més preuats a la cuina. Hi trobaràs mapes, recomanacions i consells de l’expert, així com fotos dels bolets. Moltes de les rutes són adients per fer en família!

9. El secret dels rovellons

Autor: Marc Estévez Casabosch

En aquesta guia trobaràs 32 rutes inèdites explicades per l’expert i divulgador Marc Estévez on trobar diferents varietats de rovellons. Una gran eina per descobrir boscos fascinants i caçar molts rovellons 😉 Inclou mapes detallats, fotografies de gran qualitat i receptes gastronòmiques. I a més hi ha 16 rutes especialment pensades per poder fer amb nens i nenes.

10. Primera guia del boletaire

Autor: Ramon Pascual

Aquesta és una guia senzilla i innovadora, pensada per als principiants en la caça dels bolets. Molt senzilla, visual i clara, ens orienta cap a una cerca de bolets segura, sense riscos i que acabi amb un bon àpat a taula.

11. Els nostres bolets, guia pràctica per distingir-los

Autor: Ramon Pascual Llúvia

Una guia genial per portar al bosc perquè no es fa malbé amb la pluja, ja que té un format plastificat i plegable. Molt senzilla i clara, especialment pensada per a principiants i famílies, ens ajudarà a identificar els bolets més comuns a Catalunya i distingir entre els comestibles i els verinosos.

[icon name=”mobile-alt”] Apps per mòbils per trobar i reconèixer bolets

1. Guia per trobar bolets

Una app molt complerta que inclou 30 rutes per omplir el cistell i les fitxes dels bolets més comuns amb detalls i receptes. Versió mòbil dels coneixements i expertesa de Marc Estévez Casabosch. Disponible a Google Play la versió gratuïta i també la versió Pro.

2. Boletus

Boletus és una aplicació molt simple tant per a experts com per a principiants. T’ajudarà a identificar els bolets que trobis, fent servir l’observació científica. L’aplicació fa unes propostes d’identificació i a partir d’aquí pots veure les fitxes i navegar per la base de dades. A més és una app que funciona sense connexió a internet i això pot ser molt interessant quan estàs buscant bolets. Es pot descarregar la versió bàsica gratuïta (BoletusLite) però atenció que només permet identificar 2 espècies. La versió complerta és de pagament. També disponible a iStore per Apple.

3. Boletaires: tot sobre els bolets

Boletaires és una App força complerta amb que mostra fitxes de bolets comestibles i també tòxics per aprendre a distingir-los bé. També proposa més de 40 receptes per cuinar-los. També inclou un joc d’identificació per posar-nos a prova i un mapa interactiu per anar guardant els nostres racons secrets. Es pot descarregar la versió bàsica gratuïta o la versió Premium més complerta i sense anuncis.

4. Bolets – Mushtool

MushTool és una app multiidoma  que ens ajuda a identificar els bolets amb imatges de gran qualitat i detalls científics. Et permet guardar les teves ubicacions preferides (sense compartir amb els altres usuaris), descobrir receptes boníssimes i posar a prova els teus coneixements amb un joc d’identificació. Es pot descarregar una versió bàsica gratuïta o una versió més complerta, de de pagament.

[icon name=”exclamation-circle”] Consells per anar a buscar bolets amb nenes i nens

  • Triar bé el lloc, l’horari i itinerari que farem: desnivell, tipus de bosc, camins senyalitzats, quan trigarem, quins bolets podem trobar,… hem de triar un itinerari adient per a l’edat dels infants que ens acompanyen i tenir clar l’horari que farem perquè no ens enxampi el vespre.
  • Respectar sempre certes mesures de seguretat: contacte visual amb els infants més petits, parelles adult-infant, contacte auditiu o amb xiulets amb infants mitjans i grans, assegurar-nos que ningú es posa a la boca els bolets que troba, portar calçat adient per caminar pel bosc, roba còmoda, abrigada i de colors vius per facilitar la cerca en cas de pèrdua, mòbil (amb bateria carregada), aigua i alguna cosa per menjar.
  • Revisar la previsió meteorològica abans de sortir i anar actualitzant la informació. Als boscos de muntanya la meteorologia pot ser molt variable en els dies de tardor, cal tenir-ho present. Si la previsió no és bona, millor quedar-se a casa o fer una altra activitat.
  • Portar sempre una guia o app per identificar els bolets: en aquest article t’hem donat algunes idees,…
  • Agafar només els bolets que identifiquem amb seguretat. Si tens dubtes, no l’agafis.
  • Anar acompanyat d’alguna persona experta sempre va bé i és important per tenir clar si el que hem collit ens ho podem menjar.
  • No agafar ni fer malbé cap bolet no comestible ni cap planta ni animal del bosc.
  • No remenar la fullaraca perquè perjudicaríem l’equilibri del bosc i el creixement dels bolets.
  • Portar els bolets en cistells de vímet (i no bosses de plàstic) perquè puguin escampar les espores mentre anem caminant.
  • Respectar el bosc, no deixar deixalles i collir bolets amb moderació: cal deixar el bosc tal com l’hem trobat i bolets per a altres persones.

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix a les xarxes i gaudeix d’una tardor plena de bolets! 😉

Estigues al dia de les nostres ofertes i entrades de blog per gaudir al màxim de la natura!

Política de privacitat *

Segueix-nos!

No et perdis les nostres ofertes!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

L'entorn natural de les cases de colònies és ideal per desenvolupar la nostra tasca.

Coneix Fundesplai