Avui parlarem de la màgica tradició catalana del Tió de Nadal, on els boscos esdevenen el teló de fons d’una cerca plena de riures i il·lusió amb la família! D’on ve aquesta peculiar tradició d’anar a buscar al bosc el tió? Ho descobrirem ara mateix en aquesta nova entrada!

El tió de Nadal o cagatió és un dels elements de la mitologia catalana i aragonesa més importants dins de les celebracions de Nadal a Catalunya! Segur estàs esperant amb ganes que arribi desembre per col·locar el tió amb la seva manta a un racó de la sala d’estar i empatxar-lo de menjar perquè el dia de Nadal s’ompli de regals!

És una tradició ben curiosa que, de segur que cada cop que ho expliques fora de Catalunya, les persones al·lucinen, ja que és una forma de celebrar les festes de Nadal ben diferent de la de la resta del món! No és gens fàcil explicar a algú que donem cops de pal a un tros de tronc de fusta perquè “cagui” regals! Però… deixant de banda aquesta divertida excentricitat, t’has plantejat alguna vegada per què anem a buscar el tió al bosc? Si vols saber-ne més, segueix llegint l’entrada!

Tio de Nadal Fundesplai

Per què anem a buscar al Tió al bosc?

D’on surt aquesta tradició tan peculiar d’anar a buscar el tió de Nadal al bosc? És una tradició ancestral que ens porta molt i molt enrere, quan els boscos de Catalunya ja eren l’escenari perfecte per trobar un bon tronc de fusta que es pogués convertir en el tió de Nadal. Antigament, a l’inici del desembre, calia buscar un tronc ben gros per posar a la llar i que donés escalfor, llum i confort a la casa durant tot el mes de desembre. Més endavant, el tió va esdevenir un símbol d’abundància i benestar i es va integrar a les tradicions nadalenques. Des d’aleshores, famílies senceres s’aventuren al bosc als inicis de desembre, coincidint amb el Pont de la Puríssima,  amb l’objectiu de trobar el company perfecte per gaudir de les festes de Nadal amb caliu i alegria!

> Vine a buscar el tió de Nadal pel Pont de la Puríssima a Sau o Can Massaguer!

> Vols venir amb gos? També pots gaudir del Pont de la Puríssima acompanyat/da del teu pelut.

Aquesta tradició segueix estant molt present avui en dia a Catalunya! De fet, anar a buscar el tió en família és tota una aventura! Imagina’t els petits i les petites de la casa corrent entre els arbres, emocionats i emocionades per trobar el tronc perfecte que més tard portarà sorpreses.

En resum, la tradició d’anar a buscar el tió al bosc no només és una tradició pràctica, sinó que també és un recordatori de la importància de la natura i la connexió amb ella!

Vols anar practicant mentre fem temps pel Pont de la Puríssima?

Curiositats sobre el Tió de Nadal

1. Saps com és la famosa cançó de “Caga tió”?

És una cançó molt simple, però és, precisament, la cançó que es canta el dia de Nadal per fer que el tió doni tots els regals a la família!

Caga, tió
ametlles i torró
si no vols cagar
et donaré un cop de bastó

> També hi ha cançons que expliquen tot el procés d’anar a buscar el tió al bosc!

2. El tió surt a Netflix!

Fa un any, un usuari de Twitter (X) català va trobar un easter egg ben i ben curiós dins d’una de les sèries més famoses d’aquesta productora: Stranger Things. Aquest usuari va parar una escena en concret d’aquesta sèrie, adonant-se que al prestatge dins l’enquadrament hi havia un tió de Nadal com a decoració! Al·lucinant, oi? Mai hem sabut res més al respecte!

3. Viggo Mortensen explicant el tió de Nadal

No t’ha passat que has intentat explicar la tradició del tió de Nadal a una persona de fora de Catalunya i han “flipat” amb la història? Doncs això mateix li va passar al Viggo Mortensen (actor famós per interpretar a Aragorn a El Senyor dels Anells) quan va voler explicar la tradició en un late show dels Estats Units. Us podeu imaginar la cara de la gent del públic?

> Pots veure aquí el vídeo del Viggo Mortensen explicant la tradició del Tió de Nadal!

4. Tió de Nadal sense actituds violentes

Tradicionalment es pica al tió amb un bastó perquè “cagui” els regals…. però actualment ja hi ha moltes famílies, escoles i esplais que han decidit canviar la tradició de picar al tió buscant alternatives no violentes. Podem promoure la cura amorosa del tió i canviar els cops de bastó per picar de mans, fer cops a terra o fer-li petons i abraçades. D’aquesta manera, evitem l’ús de la violència dins aquest ritual de Nadal! 

5. Per què alimentem el tió de Nadal?

Com tots i totes sabeu, un cop ja tenim el tió a la sala d’estar de casa, toca seguir el procés i alimentar-lo de forma correcta perquè ens doni molts regals el dia de Nadal! Aquesta tradició sembla que ve de l’antiga creença en els esperits del bosc i els arbres,… que calia cuidar i alimentar perquè aportessin protecció i abundància a la família.

Podem aprofitar el moment d’alimentar el tió per educar en l’alimentació saludable i sostenible donant-li mandarines, fruits secs i altres aliments de temporada, especialment sense embolcalls de plàstic! D’aquesta manera, estarem ajudant al planeta mentre esperem els regals del tió!

La màgia del tió de Nadal és única, i és per això que es tracta d’una celebració que segueix estant tan present en moltes cases de Catalunya. T’han entrat ganes d’anar a buscar el tió al bosc? No et perdis les nostres promocions: podràs venir a les nostres Cases de Colònies i participar en la recerca del tió! I no només això, també te’l podràs endur a casa per després celebrar el Nadal de la millor manera possible!

Estigues al dia de les nostres ofertes i entrades de blog per gaudir al màxim de la natura!

Política de privacitat *

Aquesta entrada està relacionada amb els allotjaments següents

Segueix-nos!

No et perdis les nostres ofertes!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

L'entorn natural de les cases de colònies és ideal per desenvolupar la nostra tasca.

Coneix Fundesplai