La riera de Breda

Un passeig tranquil i ombrívol a la riba de la riera
 • Dificultat: Baixa
 • Edat recomanada: 6 anys i més
 • Distància: 6,00 km
 • Desnivell positiu acumulat: 95 metres
 • Població propera: Breda
 • Punt de sortida: Can Massaguer
 • Punt d'arribada: Can Massaguer

Resum de l'itinerari

Breda compta amb un reduït terme municipal limitat per dues  rieres: la riera de Repiaix i la riera de Breda.

L’itinerari circular que us proposem, força planer i sense dificultats, ens porta entre alzinars i masos fins a la riera de Breda i retorna a Can Massaguer a tocar del torrent de Repiaix.

Seguint l’antic camí que mena de Breda a la Pintoresca, els  passos ens apropen als efectes del foc del 1994 i a la regeneració del bosc cremat, a la frescor del bosc de ribera i la vida a l’aigua, tot sense obviar la riquesa que amaga la terra coberta de sembrats i el regust senzill de la vida agrícola.

Estirar-se a l’ombra de verns, pollancres i plàtans, gaudir de l’aigua de les fonts o refrescar els peus cansats a la bassa d’una petita resclosa resulten al·licients suficients per emprendre aquest agradable passeig que també ens acosta a la mateixa vila de Breda on podem descobrir racons que arrodoniran aquesta excursió tranquil·la.

Fixa't

 • El turó de Morou
 • El cant de les cigales
 • Els canyars al costat del rec
 • El so del campanar de Breda
 • Les monumentals alzines sureres
 • Les teranyines d’estiu sobre les estepes
 • Els rastres de fagina
 • Les roques granítiques del camí
 • El saüc de la font de la Guingueta
 • El vol de les libèl·lules
 • La llum a través de les fulles dels plàtans
 • Els murs de pedra seca

Descripció llarga

Can Massaguer (260 m)
Sortim de la casa de colònies Can Massaguer, dirigint-nos cap a la pista d’accés. Aquesta antiga masia prop de coll de n’Orri va arribar a tenir una remarcable activitat agrícola fins ben entrat aquest segle. Caminem entre boscos d’alzina surera. L’extracció del suro és una activitat complementaria de l’explotació agrícola molt estesa en aquests vessants del Montseny.
Sortim de la finca i arribem a la carretera del castell i de la urbanització Fogars de Montsoriu.
5 min. Carretera del castell (255 m)
Aquesta antiga carretera era anomenada antigament camí ral de Gaserans al castell de Montsoriu. Un cop trobem la carretera, pugem una mica i a la nostra esquerra veiem una cadena on prenem una drecera que baixa per una torrentera.
8 min. Sot de la Comafosca (227 m)
Per aquesta drecera arribem a una petita construcció d’obra. Prenem la pista que baixa vorejant la caseta i sortim a la carretera. Caminem 200 metres en direcció a Breda (cap al sud). En trobar una pista ample que surt a la nostra dreta abandonem la carretera i ens endinsem en un petit alzinar.
Poques passes més endavant, en una lleugera pujada, deixem dos camins ben marcats que marxen a la nostra dreta.
15 min. Cal Maton (230 m)
Diversos camins van a parar a aquest mas, sense entrar a la finca ens endinsem per un corriol a l’esquerra que continua cap al sud.
Passem per sota de grans eucaliptus plantats que ens poden servir de guia. Deixem el camí que ens duria a can Roc, a l’esquerra, i baixem cap a un sot ombrívol amb molts rocams al mig del camí. Travessem un torrent i sortim a un bonic camp.
Davant nostre tenim una gran alzina. Avancem cap a ella i hi passem a tocar i pugem fins a davant mateix de cal Manta.
18 min. Cal Manta (228 m)
Davant de cal Manta agafem la pista que surt a l’esquerra enmig de camps de conreu cap a la carretera de Breda-Riells. Des d’aquí s’observa una fantàstica vista del turó de Morou.
20 min. Carretera Breda-Riells (232 m)
Diversos camins van a parar a aquest mas, sense entrar a la finca ens endinsem per un corriol a l’esquerra que continua cap al sud. Passem per sota de grans eucaliptus plantats que ens poden servir de guia. Deixem el camí que ens duria a can Roc, a l’esquerra, i baixem cap a un sot ombrívol amb molts rocams al mig del camí. Travessem un torrent i sortim a un bonic camp.
Davant nostre tenim una gran alzina. Avancem cap a ella i hi passem a tocar i pugem fins a davant mateix de cal Manta.
Baixem pel costat de la carretera en direcció a Breda (SE). Deixem de banda dues pistes a mà esquerra i davant nostre veiem ja la vila de Breda. Uns metres més endavant trobem una alzina surera a mà dreta, al costat del trencall que hem de prendre per anar a Torre de Robert. Quan deixem la carretera i ens endinsem a la pista tenim una tanca metàl·lica a la dreta.
27 min. Torre de Robert (215 m)
Amagada per roures i pollancres de grans dimensions, la Torre  de Robert és el mas que trobem darrera el mur que ens acompanya per l’esquerra. Ens trobem en una petita zona més oberta. El camí es bifurca. Segueix recte baixant una mica o gira a la dreta resseguint la tanca metàl·lica. Prenem el ramal que ressegueix la tanca. Passem una cadena i continuem uns 200m enganxats al tancat. Deixem un parell de corriols que baixen a l’esquerra i després que el camí més marcat giri a l’esquerra, passat un tram molt pedregós, arribem a una nova bifurcació.
30 min. Cruïlla de la Pintoresca (205 m)
Davant nostre ja podem veure el bosc de ribera traient el cap sobre les alzines sureres que es van refent de l’incendi del 1994. Si prenem el camí de la dreta trobarem la frescor de la riera en un indret proper a la font de la Pintoresca. Per anar a la font podem remuntar la riera per un corriol a l’esquerra. Durant algunes èpoques de l’any, la font no raja. Aquest lloc era antigament un dels més apreciats pels vilatans de Breda com a zona de passeig.
Després de visitar la riera en aquest bonic indret retornem a  la cruïlla i, ara si, prenem el corriol que marxa a mà esquerra. Passem pel costat d’un camp darrera del qual podem observar unes runes. Seguim avançant amb tres grans pins com a referència. Continuem tot recte entre grans blocs granítics fins que unes enormes alzines sureres ens senyalen una nova cruïlla.
35 min. Cruïlla de la resclosa (200 m)
Tenim tres camins davant nostre: l’un surt a l’esquerra, el segon continua recte i ens durà a Breda i el tercer recula una mica baixant a mà dreta. Si el prenem tornem a entrar a la frescor del bosc de ribera. Creuem un rec i tot seguit tenim als peus una petita resclosa que els mesos més secs desvia tota l’aigua de la
riera de Breda cap al rec.Reculem de nou fins a la cruïlla dels quatre corriols i agafem el que continua tot recte cap al sud.
45 min. Camí de Breda (190 m)
Caminem entre grans pedres i estem envoltats d’una màquia d’estepes amb algunes alzines sureres escampades i ennegrides pel foc.
Un gran pi pinyer senyala una nova bifurcació del corriol. Avancem per l’esquerra i baixant un xic, el camí s’eixampla i es torna més ombrívol. Un corriol que s’incorpora dels horts per la dreta i a l’esquerra un camí puja fins a un mas proper. A l’ombra d’alzines sureres i roures anem fent camí sota unes cases.
Passem una cadena i en una nova cruïlla prenem la pista que baixa a la dreta creuant dos recs. El rec que hem creuat està ara a la nostra esquerra i ens acompanyarà un bon tros. Seguim un xic més fins a un altre camí a la dreta tancat amb una cadena. Passem la cadena i avancem per aquest camí entre acàcies. Aquest arbre és un invasor de bosc de ribera que desplaça les espècies autòctones. Quan davant nostre veiem una precària construcció al costat d’un hort, hem d’abandonar el camí principal i prendre un corriol que surt a l’esquerra i que en poques passes ens acosta a la font de la Guingueta.
52 min. Font de la Guingueta (175 m)
Abans de baixar val la pena fixar-se en la masia de ca l’Erola, a
l’esquerra darrera un camp de sembrat. Baixem unes escales i sota un bonic saüc, trobem la font de la Guingueta que rep el nom del mas que es pot entreveure a l’altre costat de la riera.
És un bon indret per refrescar-se i observar la vida a l’aigua. La font acostuma a rajar sempre, tot i que els anys més secs, el fil d’aigua pot ser mínim. Reculem fins a la cadena després de visitar la font i reprenem el camí cap a Breda entre murs de pedres enormes. Just sortir als conreus de nou, passem la masia de ca l’Erola, deixant-la a la dreta i, al costat d’una gran alzina, una altra casa quasi en runes que conserva una bassa al costat mateix del camí.
1 h. Breda (165 m)
Entrem a la vila de Breda. Girem a l’esquerra fins que trobem el c/Rovira. El campanar i nucli antic de Breda són a tocar i bé mereixen una visita tranquil·la (veure Itinerari 6 – La Vila de Breda).
Per retornar a la casa de colònies Can Massaguer, prenem el C/ Rovira de pujada (Av. Mossèn Pere Ribot) deixant el campanar a la nostra esquena.
1h 5 min. Font d’en Mingo (165 m)
Podem aprofitar per aturar-nos i fer un glop en aquesta font situada a la mateixa Av. Mossèn Pere Ribot on es pot llegir un curiós poema en una rajola sobre la mateixa aixeta. Continuem pujant fins a trobar la carretera que porta a Riells. No prenem direcció Riells sinó que avancem en direcció est fins a trobar una cruïlla i podem deixar la carretera per un trencall de terra a mà esquerra.
1h 20 min. Can Rafeló (198 m)
Aquesta pista fressada ens porta a can Rafeló, a peu de pista, una granja dedicada a la producció de llet. Sortim a la carretera sota grans plàtans i la creuem entrant en un camí que baixa
paral·lel a la carretera. És l’antic camí ral d’Arbúcies.
1h 23 min. Pont del Mut (180 m)
Quasi sense adonar-nos-en creuem dos torrents: el de Vilaseca i el de Repiaix. Deixant a l’esquerra dos camins d’accés a can Miloca i can Ceba, seguim per la pista endinsant-nos en un bosc d’alzines sureres. El camí puja i es trifurca davant nostre.
1h 25 min. Trifurcació (185 m)
En uns suros enormes prenem la pista que gira a l’esquerra. Superada una lleugera ondulació del terreny, en una nova bifurcació agafem el camí de la dreta i de seguida sortim a una zona més oberta, vestigi d’una antiga cantera de sauló.
1h 28 min. El sauló (200 m)
El sauló és producte de l’alteració del granit i s’usa com a material de construcció. Travessem la zona fins a trobar un corriol que supera el talús. Sortim a una replantació de pins i girem a la dreta per un corriol, que en direcció NW, torna a entrar al bosc i es transforma en un camí molt erosionat per la pluja i va guanyant alçada fins a arribar a coll de n’Orri.
1h 35 min. Coll de n’Orri (240 m)
Ens trobem a la carretera Breda-Arbúcies. En aquest punt podem observar una creu de terme que separa els municipis de
Breda i St. Feliu de Buixalleu. Creuen la carretera i pugem per la carretera de Fogueres un centenar de metres fins a trobar la pista d’accés a Can Massaguer, a la dreta.
1h 40 min. Can Massaguer (260 m)
Arribada a la casa de colònies Can Massaguer.

Segueix-nos!

No et perdis les nostres ofertes!

 • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

L'entorn natural de les cases de colònies és ideal per desenvolupar la nostra tasca.

Coneix Fundesplai