El Sender de la Mallarenga d’Aigua és una ruta preciosa que podràs trobar a la comarca del Ripollès, concretament al costat del municipi de Sant Joan de les Abadesses. Molt i molt a prop de la nostra casa de colònies Mas Cabàlies! Aquest camí, conegut per la seva bellesa paisatgística i la seva biodiversitat, és un lloc perfecte per a les famílies amants de la natura i el senderisme!

La ruta, d’una distància aproximada d’1,5 quilòmetres, és una experiència totalment immersiva en la natura! Un sender planer i fàcil, apte per a totes les edats, per tant, ideal per a famílies amb infants petits. A més a més, és ombrívol i fresc per anar durant l’estiu sense cap problema! Durant el trajecte, veuràs i podràs gaudir de boscos frondosos i de la Riera d’Arçamala, que t’acompanyarà durant gran part del camí. El nom d’aquest sender, Mallarenga d’Aigua, fa referència a un petit ocell poc freqüent a Catalunya i que manté una població estable al voltant del Molí Petit i de la riera d’Arçamala. Amb sort, podràs veure aquesta espècie en el mirador que trobaràs a mig camí!

Al llarg de l’itinerari, perfectament senyalitzat amb cartells, hi ha una taula de pícnic, alguns bancs i el mirador d’aus aquàtiques que hem comentat anteriorment. També està equipat amb plafons temàtics sobre els ocells que podràs observar en tres ambients diferents: els ocells més comuns d’espais oberts, els ocells que viuen a prop del riu i els ocells forestals. Així doncs, veuràs que l’itinerari s’inicia a l’Ecomuseu el Molí Petit (que també pots visitar), segueix la riera i on trobaràs l’últim plafó informatiu dels ocells de bosc i uns bancs per descansar a l’ombra.

En la riera d’Arçamala viuen espècies com la Mallerenga d’aigua, la Merla d’aigua, la Cuereta torrentera, la Cuereta cuablanca, el lluert, el blauet, el xot, etc. I a la zona més boscosa trobaràs esquirols, guineus, fagines, senglars i moltes més espècies d’ocells!

Mallerenga d'aigua

Mallerenga d’aigua

(Poecile palustris)

Cuereta torrentera

Cuereta torrentera

(Motacilla cinerea)

Fagina Sender Mallerenga

Fagina

(Martes foina)

Pel que fa a la vegetació d’aquest itinerari, al bosc trobaràs espècies de fulla caduca, com l’avellaner, els aurons, roures, faigs, barrejats amb pi roig. Al sotabosc hi ha espècies típiques com l’arç blanc, el sanguinyol, l’herba fetgera, les lletereses, prímules, pulmonàries, maduixeres, campànules o algunes orquídies.

Pulmonària

Pulmonària

(Pulmonaria)

Orquídia

Orquídia

(Orchidaceae)

Campanula

Campanula

(Campanulaceae)

Per a famílies amb infants a partir de 6 anys, hem de dir que aquest sender forma part d’un altre itinerari circular anomenat volta al Puig de Tres Creus, que té una distància total de 4 quilòmetres aproximadament. En aquest cas hi ha més desnivell (140m), per tant, cal tenir en compte les capacitats i necessitats dels infants, en cas que ho feu en família,… recomanable a partir de 6 anys. Aquí et pots descarregar el tríptic de la volta al Puig de les Tres Creus.

Com arribar-hi?

Per arribar al Sender de la Mallerenga d’aigua en cotxe, podràs anar fins al municipi de Sant Joan de les Abadesses a través de la carretera GIV-5211. Un cop hagis arribat, hauràs d’anar a l’altra banda del poble fins a trobar el Lloc urbanitzat la Plana del Molí Petit. Allà podràs aparcar per començar el sender!

Si prefereixes anar des de Mas Cabàlies caminant, hem preparat aquest itinerari perquè ho puguis fer sense cap mena de problema!

T’esperem a Mas Cabàlies per fer aquesta excursió tan bonica!

Monestir de Sant Joan de les Abadesses, fotografiat per PMRMaeyaert
Monestir de Sant Joan de les Abadesses, fotografiat per Jordiipa
Santissim Misteri, fotografiat per PMRMaeyaert 2

Estigues al dia de les nostres ofertes i entrades de blog per gaudir al màxim de la natura!

Política de privacitat *

Aquesta entrada està relacionada amb els allotjaments següents

Segueix-nos!

No et perdis les nostres ofertes!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

L'entorn natural de les cases de colònies és ideal per desenvolupar la nostra tasca.

Coneix Fundesplai