Què tenen les fagedes que ens crea tanta atracció? És la bellesa de les fulles de tots colors a la tardor? L’ambient de conte de fades? La llum crepuscular que ens aporta pau i benestar? El cruixit de les fulles que s’agiten amb el vent? La metamorfosi estacional que les defineix?

El cas és que les fagedes són genials per descobrir amb infants i la tardor ofereixen un espectacle màgic. A Catalunya tenim la sort de comptar amb moltes fagedes emblemàtiques i espectaculars repartides per tot el territori, ja que el faig és la vuitena espècie d’arbre més abundant a Catalunya.

Les fagedes són boscos plens de vida, amb una fauna i flora característiques com el boix i el grèvol del sotabosc, l’herba fetgera, les maduixeres, o bolets com el rossinyol. Pel que fa a la fauna, hi trobem amfibis com gripaus o salamandres que s’amaguen entre la fullaraca, picots i altres ocells de bosc, genetes, teixons i altres mamífers.

Avui t’oferim una selecció de 10 fagedes per descobrir en família, boscos impressionants amb arbres majestuosos que conviden a passejar i gaudir de la natura i tots els beneficis que ens aporta. I recorda que tot passejant per la fageda pots fer Land Art amb els nens i nenes tot aprofitant els colors de les fulles i els fruits de tardor.

Estàs a punt per saber quines fagedes hem seleccionat?

1. Fagedes del Montseny – Vallès Oriental

Al Parc Natural del Montseny i Reserva de la Biosfera s’hi troben diverses fagedes espectaculars per gaudir amb tots els sentits, especialment a la tardor. La Fageda de Santa Fe és potser la més coneguda, però per admirar les fagedes i castanyedes també podem caminar per Sant Marçal tot pujant al Matagalls, per l’Obaga de les Agudes, o Folgars de Montclús, on podem trobar els castanyers monumentals de la Traüna tot fent una passejada pels voltants de la Traüna. Hi ha molts itineraris i passejades diferents i adequats a tota la família.

[icon name=”arrow-circle-right”]  Vegeu també les 6 excursions per collir castanyes al Montseny

[icon name=”home”] Us podeu allotjar a les nostres cases de colònies La Traüna i Can Massaguer, amb el terreny d’acampada Els Oms per descobrir les fagedes del Montseny des de dins mateix del Parc Natural.

2. Fageda d’en Jordà – Garrotxa

La Fageda d’en Jordà és potser una de les més icòniques de Catalunya. Creix sobre una colada de lava provinent del volcà Croscat, a la Garrotxa. A la tardor aquest bosc de misteri ofereix un espectacle impressionant que no ens deixa indiferents, però hi hem d’anar ben d’hora pel matí i marxar quan arriba la riuada de turistes que inunda els aparcaments habilitats. Sabies que a la Fageda d’en Jordà hi viu l’única colònia de Catalunya del ratpenat més gran d’Europa?

Hi ha diversos itineraris que travessen la Fageda, es pot triar el que més ens convingui en funció de l’edat dels infants:

3. Fageda de la Grevolosa – Osona

La Fageda de la Grevolosa es troba entre les comarques d’Osona i la Garrotxa, al terme municipal de Sant Pere de Torelló. En aquesta fageda de grans pendents hi trobem arbres de més de 300 anys i 40 metres d’alçada declarats com a arbres monumentals per la Generalitat de Catalunya.  És un bosc de silenci i misteri amb racons humits i plens de vida. Si hi anem amb les nenes i nens podem jugar a abraçar els faigs monumentals entre totes. Hi ha diversos itineraris per arribar-hi: des del Coll de Bracons o des de El Molí de Bracons, a Sant Andreu de la Vola, tots aptes per a tota la família.

[icon name=”home”] Si us allotgeu a la nostra casa de colònies Les Codines, amb el terreny d’acampada La Devesa, trigareu uns 30 minuts per arribar a la Grevolosa.

Santa Fe del Montseny. Foto Víctor Molas Wikimedia

Fageda d’en Jordà. Foto Núria Gassó, Fundesplai

Fageda de la Grevolosa. Foto Núria Gassó, Fundesplai

4. Fageda de Gresolet – Berguedà

La Fageda de Gresolet se situa al Massís del Pedraforca. Es tracta d’una fageda madura amb una gran biodiversitat i uns paisatges preciosos en mosaics de colors. Diuen que és una de les fagedes més ben conservades del Berguedà. Des del Santuari de Gresolet tenim una vista impressionant de la cara nord del Pedraforca. Podem fer un itinerari des del mateix Santuari recomanat a partir de 8 anys, o fer una volta més llarga, a partir de 12 anys. Pels infants és molt atractiu aquest bosc perquè podem veure diversos peus de faig catalogats al catàleg d’arbres monumentals de Catalunya:

5. Fageda de Carlac – Vall d’Aran

La Fageda de Carlac és un indret meravellós per descobrir la natura de la Vall d’Aran en família. Es pot visitar amb un itinerari que comença al poble de Bausen, situat pràcticament a tocar de la frontera francesa, rodejat de pastures i unes vistes magnífiques. A la tardor el paisatge ens seduirà amb la seva gran paleta de tonalitats diferents, les molses que entapissen les roques i les falgueres de contes de fades.

L’excursió circular ens ofereix entreteniment passant per ponts sobre un petit torrent i força desnivell.  És una excursió prou fàcil però amb una mica de desnivell (350m), per tant, recomanable a partir de 7-8 anys, i amb infants més petits, preveure motxilla portadora. També, en els dies clars, des d’un dels punts més elevats de la ruta podrem contemplar el Massís de la Maladeta, dominat pel gegant Aneto.

6. Fageda del Retaule – Montsià

La Fageda del Retaule es troba al terme municipal de la Sènia, al Parc Natural dels Ports. És la fageda més meridional de Catalunya amb unes 50 hectàrees d’extensió i racons de llegenda. És sorprenent que puguin créixer faigs al massís dels Ports, ja que són propis de latituds més fredes i climes més humits. Per això es troben al límit de la seva distribució geogràfica i creixen sempre a la cara nord perquè és la vessant més humida o al fons dels barrancs.

Al mig del barranc del Retaule hi trobareu Lo Faig Pare, un arbre monumental de formes recargolades, 4 metres de diàmetre, 25 metres d’alçada i una edat aproximada de 250 anys! Amb els infants podem intentar abraçar-lo entre tots i totes. Si seguim caminant 2 km més aproximadament trobarem El Pi Gros del Retaule, un altre arbre monumental de 31 metres d’alçada. L’itinerari que us suggerim a continuació la recomanen a partir de 5-6 anys.

[icon name=”arrow-circle-right”] Indicacions de com arribar a Lo Faig Pare del Retaule des de la Sènia

Fageda de Gresolet. Foto Montilac Wikimedia

Fageda de Carlac. Foto Sarrahèra Wikipedia

Fageda del Retaule. Foto Mikipons Wikimedia

7. Fageda de Bonbac – Osona

La Fageda de Bonbac (o del Barretó) és una fageda situada a la Serra de Milany, prop de Sant Quirze de Besora i Vidrà, a la subcomarca del Bisaura. Per accedir-hi cal anar a Sant Quirze de Besora i allà agafar la carretera cap a Vidrà. Una mica després del km. 9, trobarem una pista sense asfaltar a mà esquerra, en bon estat, que arriba fins l’ermita de Sant Jaume del Barretó, on comença la fageda. És una fageda tranquil·la i poc coneguda, per on podrem caminar amb calma gaudint dels beneficis d’endinsar-nos en un bosc centenari. Hi trobarem diversos exemplars de més de 4 metres de diàmetre i amb alçades de 30 metres. Podem fer un itinerari amb vistes espectaculars que travessa la fageda i ens porta al Castell de Milany.

[icon name=”arrow-circle-right”] Track de l’itinerari fins al Castell de Milany, recomanable a partir de 7-8 anys

[icon name=”home”] Us podeu allotjar a la casa de colònies Les Codines i el terreny d’acampada La Devesa, estan molt a prop d’aquesta fageda!

8. Fageda de Sant Amand – Ripollès

La Serra de Sant Amand està plena de Llegendes. Ubicada al terme municipal d’Ogassa,a la comarca del Ripollès. A l’obaga (cara nord) d’aquesta serra hi creix una extensa i atapeïda fageda ben acolorida a la tardor. Diuen que és una de les fagedes més belles del Ripollès. Per aproximar-nos-hi ho podem fer des de Coll de Jou, des de Sant Martí d’Ogassa o des del municipi de Bruguera.

[icon name=”home”] Us podeu allotjar a la casa de colònies Mas Cabàlies i el terreny d’acampada Els Roures, que estan molt a prop d’aquesta fageda!

9. Fageda de l’Albera – Alt Empordà

A les zones altes del Massís de l’Albera, entre l’Alt Empordà i el Rosselló, hi trobem una extensa fageda ben curiosa amb arbres amples i baixos, com si estiguessin escapçats. Són rabassuts i al principi costa de creure que siguin la mateixa espècie que els exemplars alts i prims de fagedes de zones més planeres com la Fageda d’en Jordà. I és que a la carena de l’Albera la forta Tramuntana modela els arbres, evitant que s’enlairin cap al cel. Aquest efecte del vent transforma la fageda de l’Albera en una fageda única i ben singular.

Amb un itinerari circular des del Coll de l’Ullat, recomanable a partir de 9-10 anys (té uns 500m de desnivell acumulat! Vegeu les recomanacions per les excursions de muntanya amb infants i joves), passarem pel Puig Neulós, el pic més alt de la serralada, ens endinsarem a la fageda i podrem gaudir de vistes panoràmiques magnífiques del Canigó, la plana de l’Alt Empordà, del Rosselló i fins i tot el mar.

10. Fageda de Conangles – Alta Ribagorça

La Fageda de Conangles és una fageda mixta d’alta muntanya situada a la boca sud del túnel de Vielha, i s’estén pel vessant oest del tuc de Contesa i el barranc de Besiberri, a cavall entre la Vall d’Aran i l’Alta Ribagorça. Com que es caracteritza per la convivència entre els faigs i els avets, ofereix un espectacle paisatgístic en mosaic de gran bellesa. És una de les zones més plujoses del Pirineu i per tant és una fageda molt humida i ombrívola. El torrent del Bessiberri la travessa, formant cascades que aporten moviment i diversió a l’excursió amb infants i joves.

Podem fer una ruta des del Refugi de Conangles, tocant a la fageda i, tot travessant-la, pujar fins a l’estany de Besiberri, a gairebé 2000 metres d’altitud. Per fer aquesta ruta, però, cal tenir present que té un desnivell acumulat d’uns 500 metres i per tant, és recomanable fer-la amb infants de més de 10 anys. Si hi anem amb infants més petits podem fer simplement un passeig i descoberta de la fageda al voltant del refugi.

[icon name=”arrow-circle-right”] Track de la ruta des del Refugi de Conangles fins a l’Estany del Bessiberri

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a  les xarxes!!
I a gaudir de la tardor!! 😉

Estigues al dia de les nostres ofertes i entrades de blog per gaudir al màxim de la natura!

Política de privacitat *

Aquesta entrada està relacionada amb els allotjaments següents

Segueix-nos!

No et perdis les nostres ofertes!

  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

L'entorn natural de les cases de colònies és ideal per desenvolupar la nostra tasca.

Coneix Fundesplai